Gebeliğin İlk Üç Ayı Neden Risklidir?

Çoğunlukla gebeliğin ilk üç ayı ve riskleri birçok kadın tarafından bilinir. Fakat bu kadar çok önem taşıyan bir konu üzerinde daha çok araştırma yapmak gerekir. Bu sebeple gebelikte ilk üç ay neden risklidir sorusunun cevabını sizlere detaylı bir şekilde açıklayacağız. Yine de riskli bir durumda olduğunuzu düşünüyor ve sorun yaşıyorsanız; hemen bir uzmanla görüşmeniz gerektiğini unutmamalısınız.

Gebeliğin ilk üç ayında dikkate dilmesi gerekenler ve bunların ayrıntılarından bahsetmeden önce gelin, ilk üç ayda vücudunuzda oluşabilecek muhtemel değişikliklerden bahsedelim:

Hamileliğin İlk Üç Ayında Neler Olur?

  1. Gebeliğin ilk ayı

Bu dönem döllenmenin gerçekleştiği ve embriyonun oluşmaya başladığı aşamayı kapsar. Bu nedenle hızlı bir hormon salınımı söz konusudur. Ayrıca ilk ay içerisinde bel bölgenizde yağlanma görmeniz mümkündür. Bu durum genellikle vücudun hormonlara tepkisi ve kıtlık olasılığına direnç göstermesi olarak açıklanır. İlk ay içerisinde anne adayında şunlar gözlemlenebilir:

  • Ruh hali değişimleri,
  • Şişkinlik,
  • Kramplar,
  • Bel ağrısı,
  • Birkaç damla kanama,
  • Sık sık idrara çıkma,
  • Yorgunluk ve halsizlik.
  1. Gebeliğin ikinci ayı

Bildiğiniz üzere; gebeliğin ikinci ayı, 4. ve 8. haftaların arasını kapsamaktadır. Bu haftalar arasında bebeğin hücreleri farklılaşmaya başlayarak, görünümü yavaş yavaş netleşmeye başlamaktadır. Meme ve süt bezleri oldukça gelişir fakat herkeste aynı seyretmediği için gözle görülmediği durumlara rastlanılabilir. Yine de göğüslerde hassasiyet, koyulaşma ve hafif ağrılar gözlemlemek mümkündür. İkinci ay içerisinde anne adayında şunlar gözlemlenebilir:

  • Bulantı ve kusma,
  • Aşerme,
  • Mide ekşimesi ve hazımsızlık,
  • Kabızlık,
  • Gaz,
  • Göğüslerde hassasiyet.
  1. Gebeliğin üçüncü ayı

Üçüncü ay bebeğin kemik gelişimin başladığı ve vücudunun özellikle de kafatasının iyice belirginleştiği dönemdir. Dolayısıyla gebeliğin üçüncü ayında beslenme ciddi bir önem taşır. Doktorunuzun tavsiyelerini dinlemeli ve mümkünse sağlıklı ve eksiksiz bir diyet uygulamalısınız. Ayrıca yukarıda saydığımız tüm belirtileri üçüncü ayda da yaşamaya devam edebilirsiniz.

Fakat elbette bu durumların sadece bazılarını deneyimlemeniz veya hiçbirini hissetmemeniz de olasıdır çünkü her kadının süreci kendine has ilerler ve belirtiler her zaman için aynı olmayabilir.

Gebeliğin İlk Üç Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi gebelikte ilk üç ay bebeğin oluşum ve adaptasyon sürecidir. Bedeninize tutunmaya çalışması bir yana hücre, kemik ve organ gelişimi de bu dönemde başlar. Ayrıca bu süreçte bebek dış etkenlerden fazlasıyla etkilenebilir. İlk üç ay içerisinde yaşayacağınız ani bir olumsuz etken, kaza veya stres odaklı olay; gebeliğin ilk üç ayında lekelenme ve yine gebeliğin ilk üç ayında kanama gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Bu dönemin riskli olmasının en temel sebebi budur. Fakat bu riski sıfırlayamasanız da negatif durumların önüne geçmek için çabalayabilirsiniz. Nasıl mı? Gelin, açıklayalım:

  1. Hamilelik şüphesi duyduğunuz anda hemen bir doktora başvurmalı ve gereken desteği almaya özen göstermelisiniz.
  2. Saç boyası veya temizlik malzemeleri gibi kimyasallardan uzak durmalısınız.
  3. İlaç kullanmada önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
  4. Mecbur kalmadığınız sürece radyasyondan uzak durmalı ve herhangi bir nedenle doktora gittiğinizde ilk önce hamile olduğunuzu belirtmelisiniz.
  5. Kızamıkçık, suçiçeği ve bunlara benzeyen diğer enfeksiyonlar bebeğinizde ciddi sorunlara sebep olabileceği için olabildiğince temiz ve temkinli olmalısınız. Örneğin gebeliğin ilk üç ayında covid hastalığına maruz kalmak istemezsiniz. Bu hem bebeğiniz hem de sizin için oldukça tehlikeli olabilir.
  6. Hemen hemen herkesin bildiği altın kural ise alkol ve sigaradan uzak durmak gerektiğidir.
  7. Alkol ve sigaranın yanı sıra beslenme düzeniniz ve günlük rutininiz önemlidir. Ağır sporlardan ve ters hareketlerden kaçınmalısınız. Yine de doktorunuzdan izin aldığınız durumlarda gebeliğin ilk üç ayında yürüyüş yapabilirsiniz.

Tüm bunlara dikkat etmek sizi ve bebeğinizi koruyacaktır fakat her durumda bir uzman desteğine başvurmayı unutmamalısınız.