Kızlık Zarı Dikimi

Kızlık zarı dikimi vajinal bir estetik operasyondur. Aynı zamanda himenoplasti olarak da adlandırılmaktadır. Genellikle istenmeyen veya sonrasında pişman olunan cinsel ilişkilerden sonra kadınların yaşadıkları depresyonu atlatmaları amacıyla tercih edilirler. Fakat halk arasında “bekaret kaybı” olarak adlandırılan bu durum, aslında sadece anatomik yapının değişmesinden ibarettir.

Kızlık zarı, vajinal girişin yaklaşık olarak 2 - 3 cm içerisinde bulunan ve 1,5 - 2 mm kalınlığında olan zarlardır. Fakat zannedilenin aksine zar görünümünde değildirler. Daha çok saydam bir çeperi andırırlar.

Kızlık zarı dikimleri kalıcı ve geçici olmak üzere iki farklı yöntemle yapılmaktadırlar. Yöntemler arasındaki fark ise hastanın ne kadar süre sonra ilişkiye gireceğine göre yapılmaktadır. Örneğin; uzun süre sonra ilişki tercih edilecekse kalıcı dikim yani flep yöntemi tercih edilir. Fakat en geç bir hafta sonra ilişkiye girecek olan hastalar için geçici dikim önerilmektedir.

Bu noktada bazı hastaların kızlık zarı dikimi anlaşılır mı gibi sorular sormaları da muhtemeldir. Fakat kızlık zarı dikimleri sadece jinekologların anlayabilecekleri cerrahi operasyonlardır. Bunun dışında bir anlaşılma veya belirti söz konusu değildir. Gebelik, doğum veya diğer kontrollerde de kızlık zarı dikimi takip edilmeyecektir.


Kızlık Zarı Dikimi Acılı Mı?

Yöntemlere ve kişilere göre acı eşikleri değişkenlik gösterebilir. Ancak kızlık zarı dikimi acılı mı ya da kızlık zarı dikimi ağrı yapar mı gibi sorulara şu şekilde cevap verebiliriz:

Flep yönteminde, vajina alt duvarından bir parça doku çıkarılır ve bu doku parçası vajina yan duvarlarına dikilir. Bu sayede vajinal giriş daralır ve bir sonraki cinsel penetrasyon sırasında bu doku delinerek yırtılma gerçekleşir. Dolayısıyla kan gelmesi denilen olay yaşanır. Fakat genellikle 30 dakika süren bu tarz operasyonlar, lokal yani bölgesel uyuşturma ile yapıldıkları için hastanın herhangi bir şey hissetmesi ve acı çekmesi mümkün değildir. Bunun yanı sıra kızlık zarı dikimi genel anestezi altında da yapılabilir fakat bu durum hem çok fazla tercih edilmeyen hem de önerilmeyen bir yöntemdir.

Mikrocerrahi ile kızlık zarı dikimi de yapılmaktadır. Bu yöntemde ise kızlık zarının yırtık parçaları kesilerek daha sonra bir araya getirilmektedir. İşlemden sırasında ağrı yaşanmaması, işlemden sonraki iyileşme döneminin diğer yöntemlere kıyasla çok daha hızlı olması ve jinekolojik muayenede dahi kızlık zarının dikildiğinin anlaşılamaması ise bu yöntemin avantajları arasında yer almaktadır.

Yine de doktorlar kızlık zarı dikimi sonrası bazı hastaların gergin hissedebileceklerini ve küçük çaplı ağrılar yaşayabileceklerini belirtmektedirler. Fakat bunlar basit ağrı kesicilerle atlatılabilecek küçük yan etkilerdir. Bazı hastalarda ise buna bile gerek kalmadığı ayrıca belirtilmektedir.


Kızlık Zarı Dikimi İyileşme Süreci

Alanında uzman kişilerden yardım alındığı sürece kızlık zarı dikimi operasyonları son derece risksiz ve kolay ameliyatlardır. Aynı şekilde kızlık zarı dikimi iyileşme süreci de oldukça kolaydır. Bu süreci daha hafif bir şekilde atlatmak için ise bazı detaylara dikkat edilmesi gerekir. Örneğin; doktorun vereceği reçeteyi mutlaka uygulamalı, dikişleri incitmemek adına bir müddet dar kıyafetlerden kaçınmalı ve ani hareketlerden kaçınmalısınız. Bunun dışında günlük hijyeninize dikkat etmeniz de avantaj sağlayacaktır. Enfeksiyon oluşumlarını engellemek için bu oldukça önemli bir kuraldır da diyebiliriz. Aynı zamanda muhakkak doktorun talep ettiği kontrollere gitmeli ve yalnızca ameliyat için değil, operasyondan sonra da aynı özeni gösterebilmelisiniz.