Hafta Hafta Gebelik Gelişimi

1. HAFTA

Yumurtalama tarihini kesin olarak belirlemek zordur. Biz kadın hastalıkları ve doğum uzmanları gebelik yaşının hesaplanmasında son adet tarihinin ilk gününü esas almaktayız. Gebelik öncesi bu son adet döneminde gebeliğin zemini oluşur.

2. HAFTA

Beyinden salgılanan hormonların etkisiyle bir yumurta hücresi zaman içerisinde etrafı sıvı dolu bir kesecikle çevrili olarak büyümeye ve östrojen hormonu üretmeye başlar. Yeterli büyüklüğe ulaştığında bu kese en zayıf yerinden çatlar ve içerisindeki yumurta hücresini karın boşluğuna fallop tüpleri tarafından tutulmak için atar. Bu olay genellikle adetin 14-18. günleri arasında olur. Çatlayan kese ve devamında oluşan corpus luteum progesteron hormonu salgılamaya başlar. Eğer bu yumurta hücresi tüpte sperm tarafından döllenirse, döllenmiş olan yumurta hücresi rahim iç zarı içerisinde yerleşir ve gebelik süreci başlar.

Gebe kalmak için en uygun zaman yumurtlamanın olduğu gün ve onun iki gün öncesidir. İlişki sonrası yaklaşık 3 milyon sperm hücresi tüplerde bekleyen yumurta hücresine ulaşmaya çalışır. Bu süreç yaklaşık olarak 10 saat sürer. Sperm hücresi rahim içerisinde 2 ila 5 gün arasında kalabilir ancak yumurta hücresi için bu süreç 12 ila 24 saat arasındadır. Gebelik ihtimalinin dar bir aralıkta olması nedeniyle zamanlama çok önemlidir.

3. HAFTA

3 milyon sperm hücresinden 250 tanesi olgun yumurta hücresini bulur ve bunlardan sadece şanslı bir sperm hücresi sert yumurta hücre zarını delerek döllenmeyi başlatır. 11. saat içerisinde sperm hücre çekirdeği, yumurta hücre çekirdeği ile birleşir ve genetik kodların da birleşmesi ile döllenme tamamlanmış olur. Böylelikle döllenmiş yumurta hücresi 'zigot' haline dönüşür ve bebek oluşumunun ilk adımı atılmış olur. Zigot, fallop tüpünde uterusa doğru ilerler ve bu süreçte her 12 saatte bir ikiye bölünür. Döllenmeden 4 gün sonra döllenmiş olan yumurta hücresi 16 hücreden oluşan ahududu tanesi kadar bir görüntüye sahip olur (morula) ve rahim içerisine giriş yapar.

4. HAFTA

Rahim içerisine yerleşen yumurta hücresinin merkezinde bir boşluk oluşmaya başlar. Buradaki bir grup hücreden embriyo ve bir grup hücreden de plasenta oluşur. Amnion sıvısı ve embriyoyu bu dönemlerde besleyen yolk kesesi oluşuyor. Morula, blastokiste dönüşür ve blaskokist membranı koryonik villus denilen parmaksı yapılarla uterusa daha iyi tutunmaya başlıyor.

Bu aşamadan itibaren anne ve bebek arasında paylaşımın ve bağın olduğu bir dönem başlıyor. Embriyoya ait hormonlar anne vücuduna geçmeye başlıyor.

5. HAFTA

Adet gecikmesinin olmasıyla birlikte yaptığınız gebelik testleriyle mutlu haberi alma zamanı. Gebelik kesesi tarafından salgılanmaya başlayan beta HCG adını verdiğimiz hormonun vücudunuzda yükselmeye başlamasıyla birlikte idrar ve kan testleriniz pozitif çıkmaya başlar.

Adet gecikmesiyle birlikte evde yaptığınız gebelik testleri her zaman pozitif çıkmayabilir. İdrarda baktığınız gebelik testlerinin negatif çıkma nedeni ya çok erken dönemde testi yapmış olmanızdır ya da testin yanlış sonuç vermesidir. Ancak, siz gebe olduğunuzdan emin iseniz mutlaka kanda gebelik testi baktırmanızda fayda vardır.

Siz gebe olduğunuzun haberini aldığınızda bebeğinizin gelişimine ait ilk bulgular da görülmeye başlanır. Embriyonik hücre kümesi yüzeyinde omurilik ve beyin dokusunun oluşacağı primitif yarık oluşur. Folik asit bu dokuların gelişiminin doğru bir şekilde gerçekleşmesinde önemli bir yer tutmaktadır. Bebeğiniz bu dönemde 0.2 - 0.4 milimetre uzunluğunda, bir disk şeklinde ve organları oluşmaya başlar.

Ovulasyondan yaklaşık 16 gün sonra embriyo hücreleri bebeğin organlarının gelişeceği 3 farklı tabakaya ayrılır.

Endoderm: Akciğer, dil, bademcikler, üretra, mesane ve sindirim sistemi gelişir.

Mezoderm: Kas, kemik, lenf, dalak, kan hücreleri, kalp, üreme ve salgı bezleri gelişir

Ektoderm: Deri, tırnaklar, saçlar, lens, burun ağız, tükrük bezleri, meme ve siinir sokusu gelişir.

Bu haftanın sonlarına doğru bebeğinizin boyu 1,5-2 mm civarındadır.

6. HAFTA

Bebeğiniz mercimek büyüklüğünde.

Bu haftanın ortalarında bebeğinizin kalp kasları şekillenir ve kalbi atmaya başlar. Bu aşamada insan yavrusundan daha çok kıvrılmış bir kurbağa şeklindedir. Hızla gelişen beyin dokusuna yer sağlayabilmek için oluşan geniş kafa yapısı bebeğin neredeyse vücudunun yarısını oluşturmaktadır. Kollar ve bacaklar tomurcuklanmaya başlar. Bunların hemen alt kısmında ince bir iplik şeklinde göbek kordonunun bağlanma yeri vardır. Göbek kordonu fetus ile büyümekte olan plasentayı birbirine bağlar.

Bebeğin vücudu birkaç hafta içerisinde omuriliğe dönüşerek kaybolacak uzun bir kuyruk şeklinde sonlanır. Vücudun geri kalan kısmında ise sinir, dolaşım sistemi ile ilgili organlar, karaciğer ve pankreas gelişmeye başlar. Embriyonun arka kısmındaki somit adını verdiğimiz yapılardan da omurilik ve kaburgalar oluşmaya başlar.

Bu hafta itibarıyle bebek kalp atışlarının başlaması ve vücudunuzda gebelikle birlikte östrojen ve progesteron hormonlarında artış görülmesi nedeniyle gebeliğe bağlı değişiklikler ortaya çıkar.

Halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, karında şişkinlik,iştahsızlık, bıçak saplanır şekilde kasık ağrıları görülebilir. Genelde bebeğin iyi olduğunun habercisi olan bu değişimler annede ilk 3 ay içerisinde günlük yaşantıyı etkileyen şikayetler arasında yer almaktadır.

Hem mide barsak sistemindeki organ hareketlerinin eskiye oranla yavaşlaması, hem de gebeliğe bağlı oluşan koku hassasiyeti anne adaylarında iştahsızlık yaratmaktadır. Az ve sık aralıklı yemek, su tüketimini makul sınırlar içerisinde tutmak, tadı ve kokusu rahatsız eden gıdalardan uzak durmak bu dönemde gebelik bulantıları ile baş edilmesinin en önemli kurallarıdır.

7. HAFTA

Bir bezelye tanesi büyüklüğünde olan bebeğinizin bu haftadan itibaren yüz yapısı oluşmaya başlar.

Embriyonun vücudunun etrafında ince narin ve şeffaf ilk cilt tabakası oluşmaya başlar.

Kol tomurcuklarının son kısımları elleri oluşturmak üzere düzleşir. Parmaklar şekillenir ancak bu aşamada parmaklar tıpkı bir ördeğin ayakları gibi perdelidir.

Bebeğinizin beyin dokusunda da ciddi değişimler olur ve beyin dokusu ön, orta ve arka olmak üzere ortak çalışan 3 bölüme ayrılır.

Gebelik bulantılarınız devam ediyor hatta bir önceki haftaya göre bir miktar daha artmış olabilir. Beslenme ile ilgili önerilerimizi uygulamaya devam edin. mutlaka çevrenizden beslenmenizle ilgili baskı düzeyine varan öneriler duyabilirsiniz. Beslenmenizle ilgili en doğru kararı siz vereceksiniz. Az ve sık aralıklı beslenmeyi ihmal etmeyin. Biz her ne kadar tuzlu ve kuru gıdaların gebelik bulantılarını baskılayacağını önersek bile bu dönemde beslenme kişiye özel değişimler gösterir.

8. HAFTA

Bebeğiniz bu haftada fasülye büyüklüğüne ulaşır.

Ultrasonda bebek biraz daha belirginleşmeye ve kalp atışları daha hızlı ve kuvvetli duyulmaya başlar.

Bebeğin vücudu genel olarak büyüse de baş kısmı hala orantısal olarak büyüktür. Nefes borusu ve her iki yanından gelişecek olan akciğerler tomurcuklanmaya başlar.

Amniyotik kese içerisinde tabir yerindeyse yüzmektedir ve anneden aldıkları ile beslenmesini devam ettirmektedir.

Bu haftadan itibaren yolk kesesi yerini yavaş yavaş plasentaya bırakacaktır. Bu yapı doğuma kadara bebek ile anne arasında besin, oksijen gibi maddelerin alışverişini sağlayacaktır. Bazı anne adaylarında bu haftada plasentanın oluşmasıyla beraber kanamalar görülebilmektedir.

9. HAFTA

Bebeğin boyu artık 2.5 cm ye ulaştı. Bir üzüm tanesi büyüklüğünde.

Kaslar gelişimini sürdürmektedir. Bebek daha kuvvetli hale gelmeye başlar ve anne karnında yavaş yavaş hareketleri başlar. Tabi buları anne adayları henüz hissedemezler. Uzuvları belirginleşir ve tomurcuklanan ayaklarında tırnakları belirginleşir.

Cinsiyet organları da gelişmeye başlar ancak cinsiyet tahmini yapamayacak kadar erken aşamadadır.

İlk üç ay gebelik şikayetleri(Halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, karında şişkinlik,iştahsızlık, bıçak saplanır şekilde kasık ağrıları) devam edebilir.

10. HAFTA

Bebeğiniz her geçen gün büyümeye devam ediyor. Embriyolojik gelişiminin son aşamasında. Sizinle aynı organlara sahip ve yaklaşık 3-3,5 cm uzunluğunda.

Göbek kordonu içerisinde gelişen barsakları yavaş yavaş karın boşluğu içerisine doğru yer değiştirmeye başlar. Kuyruk kısmı kaybolmaya başlar. Kolları kısa ve kalındır. Ellerini hareket ettirdiğinde birbirine değmeye başlar. Hem iç hem de dış kulak yapısı neredeyse tamamen gelişir. Minik dilinin üzerinde tat tomurcukları belirmeye başlar. Doğumdaki göz rengine sahip gözlerinin üzerinde göz kapakları yarı açık durmaktadır.

Bu gebelik haftasında gebeliğin ilk üç ayında hormonların yarattığı uyku hali sersemlik hissi baş dönmesi çarpıntı şişkinlik ve gaz hissi gibi şikayetleriniz ve bulantılarınız hafiflemeye başlar. Bazı anne adaylarında ise bu şikayetler özellikle bulantı birkaç hafta daha aynı şiddette devam edebilir.

11. HAFTA

Bu haftada bebeğiniz misket limonu kadardır. Amniotik sıvı içerisinde rahatça hareket eder.

Bu hafta gebeliğinizde önemli bir dönüm noktasıdır. Ciddi malformasyonlar ve düşük riski keskin bir azalma gösterir. Çoğu organın ve uzvun gelişimi tamamlanmıştır. Bundan sonra ki süreç bebeğinizin organlarının oluşumundan çok büyümesi ve gelişmesidir.

Her bir el ve ayak parmağı tek tek görüntülenebilmektedir. Bebeğiniz parmak emme hareketleri yapabilir. Dişler de yuvalarında görülmeye başlamaktadır.

12. HAFTA

Bu haftada bebeğiniz bir erik büyüklüğüne ulaştı. Fiziksel olarak görüntüsü erişkin bir insanı daha çok andırmaya başlar. Burun kökü belirginleşir, çene kemikleri ile yüz görünümü şekillenir. Üst damak dokusu oluşur, tırnaklar tırnak yataklarından çıkmaya başlar.

Pankreastan insülin ve karaciğerden safra üretimi bu haftada başlar.

Bebeğiniz bu haftalardan itibaren solunum hareketleri yaparak solunum kaslarını çalıştırmaya başlıyor ancak unutmayın ki akciğerleri hava ile dolu değil; bunu bir antrenman gibi düşünün.

13. HAFTA

Bebeğini artık şeftali büyüklüğünde. Siz hareketlerini hissedemeseniz bile bebeğiniz oldukça hareketli bir dönemde. Kollarını ve bacaklarını oynatmakta ve hıçkırık benzeri hareketler yapmakta. Cinsiyet organları belirmeye başlar, cinsiyet tahmini yapılabilir ama kesinleşmesi için henüz zamana ihtiyaç var.

Siz de bu hafta ile birlikte gebeliğin en rahat dönemine girmiş bulunuyorsunuz. Ben buna 'anne ile bebeğin en uyumlu olduğu dönem' diyorum ve tavsiyem bu dönemin tadını çıkarmaya bakın. Gebeliğin ilk üç ayı içerisinde vücudunuzun gebeliğe uyum sağlaması için ortaya çıkan değişimlere artık siz de alışmış durumdasınız. Bulantı, iştahsızlık, uyku hali, çarpıntı gibi şikayetler tamamen ortadan kaybolur.

14. HAFTA

Bebeğiniz artık limon büyüklüğünde ve artık rahminiz, leğen kemiklerinizi aşıp karın boşluğuna doğru genişlemekte. Bu da sizde karnınızda belirginleşme ve mevcut kıyafetlerinizin dar gelmesi hissiyatı uyandıracak.

Bebeğiniz artık yüz kaslarında basit kasılma hareketleri ve mimikler yapmaktadır. Bu minik kasılmalar emme refleksinin başlangıcıdır.

15. HAFTA

Bu haftada bir kırmızı elma boyutlarındadır.

Bebeğinizin saç yapısı bu haftada belirlenir. Aynı zamanda kirpikleri ve vücudunun diğer bölgelerindeki kıllarda bu haftadan itibaren oluşmaya başlar. Bebeğinizin vücudu lanugo adını verdiğimiz kıllarla kaplanır. Amniotik sıvının bir miktarını yutmaya başlar.

16. HAFTA

Bir avokado büyüklüğünde ki bebeğiniz artık rahim duvarına ufak ve hızlı dokunuşlar yapar ancak bunları henüz hissetmezsiniz. Baş ve boyundaki kaslar daha da kuvvetlenmiştir. Yüz hatları ve gövdesiyle daha çok bir insanı andırmaktadır. Göz küreleri yüzün orta hattına doğru yer değiştirir ve göz kapakları 28. haftaya kadar açılmamak üzere kapanır.

Ve merakla beklenen zaman; bebeğinizin cinsiyeti belirlenir.

Bu hafta itibariyle bebeğinizin kemiklerinde kalsiyum depolanma işlemi hızlanır. Bu nedenle kalsiyum içeren gıdaların tüketimi daha da önem kazanır.

17. HAFTA

Bebeğiniz bir armut büyüklüğüne ulaştı. Bu haftadan itibaren kıkırdak doku kemik dokuya dönüşmeye başlar. Bebeğin anne ile bağlantısını sağlayan bebeğe oksijen ve besin maddeleri getiren ve bebekteki artık maddeleri anne dolaşımına geçiren göbek kordonu içerisindeki kan akımının artışına bağlı olarak kalınlaşır ve kuvvetlenir.

Bu haftadan itibaren sindirilmiş salgıların ve yutulan amniotik mayinin bir ürünü olan ve doğuma kadar barsaklarda biriken mekonyum oluşmaya başlar.

Erkek bebeklerde prostat gelişimi bu gebelik haftasında başlar ve tamamlanır.

18 .HAFTA

Bu haftada bebeğin parmak izleri oluşmaya başlar ve ellerinde kavrama hareketleri olur, baş parmağını emmeye başlar. Plasenta bebekle neredeyse aynı büyüklüğe ulaşır. Bebeğin vücudu lanugo adını verdiğimi tüylerle kaplıyken bir de buna verniks kazeoza adını verdiğimiz bebeğin cildini sıvı dolu ortamda, sürekli sıvı maruziyetinden koruyacak bir madde eklenir.

19. HAFTA

Bu haftada bebeğinizin sinirleri iletilerin kolay ve sorunsuz bir şekilde iletimini sağlayan myelin ile kaplanır.

Bebeğinizin cinsiyeti kız ise yumurtalıkları gelişmiştir ve bu haftada yumurtalıklarının içerisinde yumurta hücrelerini barındıran 6 milyon folikül gelişir.

Bu haftalardan itibaren bebeğinizin anne karnında uyuduğu ve uyanık olduğu dönemler başlar.

20. HAFTA

Gebeliğinizin yarısını tamamlamış bulunuyorsunuz. Artık bebeğiniz 300--330 gr ağırlığında ve 20 cm boyunda. Kalp atımları daha güçlüdür ve annesini kalp atımlarının yaklaşık 2 katı kadardır. Eğer bir kız bebek bekliyorsanız bu hafta bebeğinizin rahmi oluşmaya başlar. Annede ki bağışıklık hücreleri bebeğe geçmeye başlar. Duyu merkezleri gelişir ve dış seslere tepki verebilir.

Siz de ise rahminiz artık göbek deliğiniz seviyesine ulaşmıştır. Bu haftadan itibaren karın cildinizin gerilmesine bağlı kaşıntılar ve göbek deliğinizden aşağıya doğru inen orta hatta koyulaşmalar başlar.

21. HAFTA

Bu haftadan itibaren bebeğinizin hareketlerini hissetmeye başlayacaksınız. Bu haftalarda bebek hareketleri ileri gebelik haftalarında ki kadar tutarlı olmayabilir. Bu da sizi endişelendirebilir.

Bu haftada olan en önemli gelişim ise bebeğin beynindeki germinal matriks denilen beyin korteksini oluşturan bölgenin hızlıca gelişmesidir.

Bebeğiniz erkekse testisleri ilk gelişim yerleri olan karın içi bölgeden skrotuma inmeye başlar. Bu 32. haftaya kadar devam eden bir süreçtir.Hatta bazı bebeklerde daha da uzun sürebilir.

Bu haftalarda özellikle rahim bağlarınızın gerilmesine bağlı olarak her iki kasıkta ara ara bıçak saplanır şekilde ağrılar hissedebilirsiniz.

Bu haftada annede burun kanamaları ve diş eti kanamaları görülebilir.

22. HAFTA

Bebeğinizin kolları ve bacakları artık orantılı olduğundan uzuvları ile tepme, esnemek ve tutunmak ve kavramak gibi hareketleri yapar.

Tırnakları artık parmak uçlarını tamamen örter ve büyümeye devam eder.

Vücut ısısı üretip koruyabilmek için yağ doku eklemeye devam edecektir.

Bu hafta ile pigment içermeyen tamamen beyaz kaşlara sahiptir. Göz kapakları gelişmiştir, yaklaşık 28. haftaya kadar kapalı kalacaktır.

23. HAFTA

Bebeğiniz artık sizi duymaya başladı. İç kulakta yer alan kemiklerin sertleşmesi ve titreşimleri algılaması sonucu işitmesi tamamlanmış durumda. Rahmin dışındaki sesleri; kalp atışlarınızı, midenizdeki sesleri, sizin barsak seslerinizi ve ana damarlarınızdaki kan akımı seslerini duyabiliyor.

Bebeğiniz sizin sesinizi ses kalıbından ve frekansından dolayı tanıdığı için gebeliğiniz süresince bebeğinizle konuşmayı ihmal etmeyin. Babalarda bu durumla mutlaka uyumlu olmalı çünkü yapılan araştırmalarda düşük frekanslı erkek sesi karın ön duvarını yüksek frekanslı kadın sesine göre daha rahat geçebilmektedir.

Bu haftada bebeğiniz, doğumdaki bir bebeğin vücut şeklini kazanmaktadır ancak derisi hala çok incedir ve kemikleri ve iç organları bu ince deri altında belirgindir.

24. HAFTA

Bebeğinizin akciğerleri bu hafta itibarıyle nefes alıp vermek için hazırdır. Nefes alıp vermek için hava yolu pasajı oluşur, akciğerlerde kan damarı ve hava kesecikleri oluşur. Akciğerlerdeki hücreler hava keseciklerinin birbirine yapışmasını önlemek için sürfaktan adını verdiğimiz maddeyi salgılar. Tüm bunların anlamı bebeğin akciğerleri dış ortamda hayatta kalmak için makul olan gelişimi göstermektedir. Buna rağmen bebeğiniz 37. gebelik haftasının sonuna kadar gelişimini tamamlamak için yerinde kalmalıdır.

25. HAFTA

Bu haftada kalıcı dişler diş etlerinde tomurcuklanmaya başlar. Ağız ve dudaklar etrafında ki sinirler daha duyarlı hale gelirler.

Yutma refleksi gelişir.

Bu haftada bebeğinizin el ve ayak izleri oluşmaya başlayacak.

26. HAFTA

Bebeğiniz artık ortalama 30 cm uzunluğunda ve 850-900 gram ağırlığında. Kilo artışının nedeni çoğunlukla kemik ve dokular kaynaklıdır. Henüz cilt altı yağ dokusu yeterince artmadı. bu nedenle cildi hala çok incedir.

Büyüyen vücudu desteklemek amacıyla omurilik daha güçlü ve esnek bir hal almıştır.

27. HAFTA

Bu hafta itibariyle bebeğinizin kirpikleri oluşur ve gözün hassas yüzeyi koruma altına alınır. Gözlerini açar ve ışıkta ki değişimleri algılar.

28. HAFTA

İkinci trimester olarak adlandırdığımız dönemin son haftası. Bebeğiniz ortalama 1000-1100 gram ağırlığında ve boyu 35-40 cm arasında. Bu hafta ile bebeğin organ ve sinir sistemi gelişimi sona erer ve bundan sonraki dönem içerisinde bebeğinizin kilo alma dönemi başlar. Kilo alımından kasıt bebeğin cilt altı yağ dokusunun oluşmasıdır. Yağ dokusu cilt altı boşlukları doldurarak hem enerji hem de ısı yalıtımı sağlar.

Erkek bebeklerde bu haftalarda testisler skrotuma iner.

29. HAFTA

Bu haftada bebeğinizin beyin dokusunda ki farklı sinir hücrelerinin arasında ki ara bağlantılar için yer açılmalıdır bu nedenle bebeğinizin başı hızlıca büyür ve esnek kafa kemikleri dışa doğru itilir.

Bebeğin kasları ve organları büyür ve hareketlerin tepe noktada olduğu dönemdir.

30. HAFTA

Bebeğiniz bu haftada 1300-1350 gram arasında ve 40 cm uzunluğundadır. Lanugo adını verdiğimiz, önceki haftalarda oluşan ve vücudunu kaplayan tüyler bu haftadan itibaren yavaş yavaş dökülmeye başlar.

Bebeğinizin kafa derisinde yer alan ve birinci aydan sonra yerini kalıcı saçlara bırakacak olan saçlar kalınlaşmaya başlar.

31. HAFTA

Bu haftada bebeğin gözleri doğumdan sonraki dönem için hazırlanmaktadır. Gözdeki iris tabakası renklenmeye başlar. Çoğu bebek koyu mavi-kahverengi, koyu mavi gri arası göz rengi ile doğar. Ancak bu renk tonu dış dünyada ki yoğun ışığa maruziyet sonucu 6 ila 9. ay arası değişir.

uterus içerisine geçen hafifi pembemsi kırmızımsı ışıkla bebeğinizin pupilleri genişler. Bu haftalarda bebeğinizin uyanık olduğu zamanlarda gözleri genellikle açıktır. U.yku dönemlerinde ise gözlerini kapatır.

32. HAFTA

Bu hafta itibariyle bebeğiniz anne karnında nefes alma egzersizleri yapıyor. Anne karnında amniyotik sıvı içerisinde yaşayan bebeğiniz tabi ki hava ile temas halinde değil ancak doğum sonrası döneme hazırlık olması için bu egzersizler ile akciğerlerini güçlendirmekte ve sürfaktan yapımını arttırmaktadır.

Bu haftanın sonunda bebeğinizin boyu yaklaşık 41 cm ve ağırlığı 1800 gramdır.

33. HAFTA

Bu haftadan itibaren daha önceye göre bebek hareketlerinizde bir miktar azalma hissedebilirsiniz. Nedeni bebeğin büyümesi anne karnında daha fazla yer kaplamasıdır. Bebek hareketlerinin bu haftadan itibaren günlük rutininizle -yemek, dış dünyadan gelen sesler ve vücut pozisyonunuz- daha fazla ilgili olduğunu göreceksiniz.

Erkek bebeklerin testisleri tümüyle karın boşluğundan skrotuma inmiştir.

Bebekte cilt altı yağ dokusu arttıkça bebeğin rengi kırmızıdan pembeye dönmeye başlar.

34. HAFTA

Bebeğiniz bu haftada kilo alımına bağlı olarak belli bir pozisyonda yatar. Bebeklerin çok büyük bir kısmı başları aşağıda ayakları yukarıda olacak şekilde çok az bir kısmı ise ayakları aşağıda olacak şekilde yatarlar.

Bebeğiniz bacakları kalçadan ve dizlerden tam bükülmüş, ayakları birbirini çaprazlamış, kolları omuzlardan ve dirseklerden tam bükülmüş, elleri birbirini çaprazlanmış, çenesini göğüs kafesine temas ettirecek şekilde yatmaktadır.

Bu yatış pozisyonundaki amaç hem kendine hareket imkanı sağlamak hem de göbek kordonunun basıdan korumaktır.

Bebeğinizin solunum hareketleri bu haftadan itibaren giderek artar. Bu hareketler doğum sonrası gerçek solunum için hazırlıktır.

Bebeğinizin yaklaşık 43-44 cm boyunda ve ortalama 2200 gram ağırlığındadır.

35. HAFTA

Bebeğiniz ortalama 2500 gr civarındadır. Solunum sindirim ve bağışıklık sistemleri kendini idame ettirecek düzeyde olsa bile bebeğiniz miad bebek kabul edilmez. Kilo alımının yanında ufak ayrıntılar tamamlanmaktadır. Ayak tırnakları tamamen oluşur, el tırnakları parmak uç noktalarına ulaşır.

36. HAFTA

Doğmak üzere olan bir bebek için yağ dokusu çok önemlidir. Bebeğiniz yağ depolama konusunda elinden geleni yapmaktadır. Vücut çevresi genişlemektedir. Yağ dokusu vücudunun %15' ini oluşturur. Bu yağ doku bebeğe hem enerji sağlamakta hem de vücut ısı dengesini sağlamaktadır.

İlk gebeliklerde bu hafta ile bebeğin başının pelvik boşluğa oturması beklenir.

37. HAFTA

Bu hafta itibariyle bebeğiniz miad olarak kabul edilir. Bu demektir ki bebeğiniz doğumun başlangıcına dair işaret verirse doğumu durdurmak adına önlem alınmaz.

32. haftadan bu haftaya kadar bebeğiniz ortalama 200 gr kadar almaktaydı ancak 37. haftadan itibaren bu kilo alımı biraz yavaşlayabilir. Bu haftadan itibaren bebeğin bağışıklık sistemi doğuma kadar ve hatta doğum sonrası anne sütü ile bebeğin kendisine yetecek düzeyde gelişir.

Bu hafta itibariyle size bebeğinizin tahmini doğum kilosu daha net söylenebilir ve doğum şekliyle ilgili karar verilebilir.

38. HAFTA

Bu haftadan itibaren plasentanın eskiye göre besin transferindeki etkisi azalır. Plasenta içerisinde kalsifiye alanlar görülür. Yaşlanma dediğimiz bu süreç ile plasenta yavaş yavaş ömrünü tamamlamaktadır.

Bu haftada bebeğiniz ortalama 48 cm boyunda ve 2900 gram ağırlığında.

39.HAFTA

Gebe olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren uzun bir süreç geçirdiniz ve artık tamamlamak üzeresiniz. Bu haftadan itibaren doğum eyleminizin başlama olasılığı oldukça yüksek.

Yapmanız gereken doğum başlangıcına ait belirteçleri ve bebek hareketlerini dikkatlice takip etmeniz.

Doğum belirteçleri dediğimiz; suyunuzun gelmesi, nişan gelmesi dediğimiz sümüksü kanlı akıntın ve düzenli kasılmalarınızın olmasıdır.

Bu haftada bebeğiniz ortalama 49 cm boyunda ve 3000-3100 gram ağırlığındadır.

40. HAFTA

Bebeklerin sadece %5' i beklenen doğum tarihlerinde doğarlar. Doğum zamanına karmaşık mekanizmalarla genellikle bebekler karar vermektedirler. Bazen doğum süreci 1 hafta 10 gün kadar daha uzayabilir, kendiliğinden doğum sancılarınız başlamadıysa suni sancı adı verilen yöntemlerle de doğum eylemi başlatılabilir.

Her ne şekilde olursa olsun önemli olan bu sürecin anne ve bebek açısından sorunsuz bir şekilde tamamlanması ve hem annenin hem de bebeğin sağlıklı bir şekilde kavuşmasının sağlanmasıdır.