4 Boyutlu Ultrasonografi

Annelik heyecanlı bir bekleyiştir. Gebeliğin ilk günlerinden itibaren anne adaylarının yanı sıra tüm aile bireyleri doğacak bebeğin kime benzeyeceğini merak ederler. Bu merakın giderilebildiği tek yöntem 4 boyutlu ultrasondur.

Diğer ultrason tetkiklerinde de olduğu gibi 4 boyutlu ultrason da da anne ya da bebek ultrason dolayısıyla her hangi bir zarar görmezler. Zira ultrason yüksek frekanslı ses dalgalarının yansıması ile görüntü elde etme mantığı ile yapılır. Bu nedenle bu yüksek frekanslı ses dalgalarının yarattığı tespit edilebilmiş her hangi bir yan etki saptanmamıştır.

4 boyutlu ultrason bebeğinizin gerçeğe çok yakın görüntülerini görmenizi sağlar.

4D Ultrasonun Avantajlı Yönleri

4D Ultrason cihazları ile çok erken döneminde cinsiyet, yarık damak, yarık dudak, eksik parmak, beyin ve omurilikten kaynaklanan rahatsızlıkların erken tanısı konulabilmektedir.

Diğer taraftan geleneksel iki boyutlu ultrasonografide bebeğin el ve ayak parmaklarını tam anlamı ile değerlendirebilmek her zaman mümkün olmayabilir.

Ense kalınlığı ölçümüyle görülen "mongolizm" (Down sendromu) 4D ultrason sayesinde 3. ayda taranabilmektedir.

Bu nedenlerle dört boyutlu ultrasonlar geleneksel- standart 2d ultrasonlara göre tercih edilmektedir.

4D Ultrason güvenli midir?

Evet, ultrason 1970'dan itibaren jinekologlar tarafından güvenle kullanılmaktadır. Şu ana kadar yapılmış çalışmalarda zararlı hiç bir etki saptanmamıştır.

Amerikan Tıpta Ultrason Enstitüsünde "American Institute of Ultrasound in Medicine (AIUM)” tanısal ultrason muayenelerinin doku üzerinde biyolojik etkilerin olmadığı konusunda fikrini beyan etmiştir.