- Hizmetler
- Kızlık Zarı Dikimi
- Vajinismus Tedavisi
- Labioplasti Estetiği
- Genital Bölge Lazer Uygulamaları
- Jinekolojik Ameliyatlar
- Genital Estetik Ameliyatları
- Dilatasyon Ve Kürtaj
- Servikal Koterizasyon
- Laboratuar Tetkikleri
- 4 Boyutlu Ultrasonografi
- Sezeryan Doğum
- Normal (Vajinal) Doğum
- İnfertilite / Çocuk İstemi
- Gebelik ve Gebelik Takibi
Kısırlık (İnfertilite) Nedir?
Kısırlık (infertilite) çiftlerin düzenli ilişkiye girmelerine rağmen 1 yıl içinde gebelik gerçekleşmemesi olarak tanımlanır. Bu süre yaşı daha genç olan çiftlerde daha uzun olabilir.Kadınlarda yaş 35’in üzerinde ise ve muayene geçmişinde kısırlıkla ilgili bulgular varsa araştırmaya vakit kaybetmeden başlanmalıdır.
Her 100 çiftten 15-20’sinde görülen kısırlık (infertilite) yaş ilerledikçe daha sık görülür. İnfertilite, üreme sistemi ile ilgili bir sağlık sorunudur. Tek bir sebebe bağlı olabildiği gibi; birkaç faktörün kombinasyonu ile de gerçekleşebilir.
İnfertilitenin üstesinden gelebilmek için güvenli ve etkili birçok tedavi yöntemi bulunuyor. Bu tedaviler çiftlerin bebek sahibi olma şansını artırıyor.
Kısırlığın nedeni, kadına veya erkeğe ait olabileceği gibi yüzde 10-15’lik hasta grubunda tüm araştırmalara rağmen hala bir neden bulunamıyor.
Kısırlık Nedenleri ?
Genelde düzenli olarak haftada 2-3 kez birlikte olan her 100 çiftten 85’i bir yıl içinde gebe kalmakta ve kalan 15 çiftin büyük çoğunluğu da ikinci yılda tedaviye gereksinim duymadan gebe kalabilmektedir.
Ancak kadınlar yaşlarının ilerlemesi ile birlikte doğurganlık şanslarını ciddi olarak kaybederler. Bu azalış 32-35 yaşlarına kadar çok belirgin olmasa da özellikle 38 yaşından itibaren hızla kendini belli eder ve 40’lı yaşlara gelindiğinde ise %75’e varan fertilite kayıpları gözlenmektedir.
Bu açıdan 35 yaşını geçmiş ve 6 ayın üzerinde kısırlık problemi olan kadınların jinekolojik değerlendirmeleri geciktirilmeksizin yapılmalıdır. Erkeklerde yaşın fertiliteye etkisi kadınlarda olduğu kadar belirgin değildir.
İnfertilite (kısırlık) nedenleri genel olarak erkek ve kadınlar arasında %50-%50 paylaşılmıştır.
Erkeklerde İnfertilite (Kısırlık)
Pek çok faktör zayıf dölleme yetisine sebep olabilir. En çok rastlanan erkek kısırlığı sebepleri anormal sperm üretimi, fonksiyonu ve sperm morfolojisinde bozukluktur. Genel yaşam tarzı bu faktörleri etkileyebilir.
İnfertilitede Erkeğe yapılan tetkik
● Spermiyogram + kruger
● Genetik test
Kadınlarda İnfertilite (Kısırlık)
Kadınlarda görülen infertilitede en sık rastlanan sebepler arasında tüp tıkanıklığı,endometriozis (çikolata kisti), yumurtlama bozuklukları, polikistik over sendromu, erken menopoz gibi nedenler bulunuyor.
İnfertilitede Kadına yapılan tetkik
● Jinekolojik muayene
● Bazal hormon ve bazal
● Ultrason
● Kan tetkikleri
● Gisterosalpingografi(HSG)
● Laparoskopi
İnfertilite (Kısırlık) Tedavisi
Kısarlık nedeni tespitinden sonra tedavi planlanır.
● Ovülasyon indüksiyonu
● Aşılama
● Genetik tanı (preimplantasyon)
● Tüp bebek (IVF)