Kızlık Zarı Dikimi

Kızlık zarı, tıptaki adıyla himen, vajina ağzını çevreleyen ince bir zardır. Son yapılan araştırmalar bu zarın kadınları küçük yaşta koruma işlevi olduğunu ama ergenlik çağından sonraki yaşlarda, vücudun bağışıklık sisteminin iyice geliştiği dönemlerde bu işlevini yitirdiğini ortaya koydu.

Birçok kadında kızlık zarı yarım ay şeklindedir. Böyle olmasının sebebi, regl döneminde kan akışını engellememesi içindir. Kızlık zarı bazı kadınlarda hiç olmaz, bazı kadınlarda çok esnektir. Kızlık zarı nasıl bozulur?

Kızlık zarı ilk cinsel birleşmeyle, elle veya içine yabancı bir cisim sokulması nedenleri ile bütünlüğünü kaybetmektedir. Halk arasında “kızlık zarının bozulması”, “bekaretin gitmesi” veya “bekaretin bozulması” olarak anılan bu durum aslında kızlık zarında geri dönüşümü olmayan anatomik değişimini tarifler.

Kızlık zarının bozulduğu nasıl anlaşılır?

Kızlık zarının bozup bozulmadığı basit bir jinekolojik muayene ile anlaşılabilmektedir. Bu özel muayeneye “kızlık zarı muayenesi” veya “bekaret kontrolü”, “bekaret muayenesi” gibi değişik isimler verilmektedir.

Kızlık zarı muayenesi nasıl yapılır?

Kızlık zarı muayenesi, kızlık zarı ile ilgili şüpheler ve adli vakalarda oldukça önem taşımaktadır. Son derece ağrısız olan ve bir dakikadan daha az süren kızlık zarı muayenesi sırasında dış ve iç dudaklar tutulup yana çekilmekte, kızlık zarının anatomik bütünlüğünün tam olup olmadığı incelenmektedir. Kızlık zarı muayenesi ile hastanın anatomikman bakire olup olmadığı ve kızlık zarı çeşidi rapor edilmektedir.

Kızlık zarı dikimi nasıl yapılır?

Kızlık zarının dikimi, yani ‘bekaret tamiri’ olarak ifade edilen cerrahi operasyonlarda yapılan işlem vajina içine uygulanan değişik cerrahi tekniklerle ilk cinsel birleşmenin taklit edilmesi yani kanamanın az veya çok gelmesinin sağlanmasıdır. Bu nedenle kızlık zarı dikimi geçirmiş bir kişi bir jinekolog tarafından jinekolojik bir muayeneden geçerse önceden böyle bir operasyonu geçirdiği anlaşılabilmektedir.

“Bekaret tamiri” veya “bekaret onarımı” olarak da bilinen kızlık zarı onarımı işleminin Latince’deki karşılığı “hymenoplasty (himenoplasti)” veya “hymenoraphy (himenorafi)” olarak geçmektedir.

Himenoplasti ameliyatları dünyanın pek çok ülkesinde çok değişik amaçlarla yapılmakta ve vajina estetiği operasyonları arasında yer almaktadır.

Kızlık zarı dikimi ne şekilde yapılmaktadır?

Kızlık zarı dikimi veya tamiri en sık olarak iki şekilde yapılmaktadır: Uzun süreli (kalıcı dikim) ve Kısa süreli onarımlar (Geçici dikim).

Uzun süreli onarımlar şu an için evlilik düşüncesi olmayan veya çok uzun bir süre sonrasında evliliği düşünecek olan kişilerde yapılmaktadır. Kısa süreli onarımlar ise evliliği (veya cinselliği) en çok bir hafta içinde gerçekleşecek kişilere uygulanmaktadır.

Kısa ve uzun süreli kızlık zarı onarımlarında uygulanılan teknikler birbirinden tamamen farklıdır. Uzun vadeli kızlık zarı onarımları flep operasyonları, mikrocerrahi ile primer onarım ve vajina daraltma ile primer onarım şekillerinde olabilir.

Flep yöntemi ile kızlık zarı dikimi nasıldır?

Uzun süreli kızlık zarı dikim, onarım ameliyatları arasında en fazla “flep yöntemi” bilinmektedir. Flep yönteminde uygulanan işlem vajina alt duvardan çıkarılan doku parçasının vajina yan duvarına dikilmesi işlemidir.

Böylelikle vajinal giriş daralmakta ve cinsel penetrasyon sırasında asılı bulunan doku parçasının delinmesi kızlık zarının yırtılması ile eşdeğer bir durum oluşturarak kan gelmesi sağlanmaktadır.

Flep operasyonları kaç dakika sürer?

Uzun vadeli işlemlerden olan flep operasyonları çoğunlukla lokal anestezi altında (bölgesel uyuşturma ile) yapılmakta ve ortalama olarak 20-25 dakika kadar sürmektedir.

Flep operasyonları ağrılı bir işlem midir?

Hayır. İşlem sırasında ve işlem sonrasında hastalar hiçbir ağrı çekmezler. Hatta operasyon sonrasında hastalar normal hayatlarına aynı şekilde devam edebilmektedirler.

Mikrocerrahi ile kızlık zarı dikimi nasıl yapılır?

Mikrocerrahi ile kızlık zarı dikimi oldukça avantajlı ve kalıcı bir yöntemdir.

Kızlık zarının yırtık parçaları önce kesilir, daha sonrasında da mikrocerrahi yöntemi ile yeniden bir araya getirilir. Bu şekilde kalıcı himen onarımı (Kızlık zarı dikimi) gerçekleşmiş olur. İşlemden sırasında ağrı sorununun olmaması, işlemden sonra iyileşme döneminin çok daha hızlı olması ve jinekolojik muayenede dahi kızlık zarının dikildiğinin anlaşılamaması avantajlı yönleridir.

Mikrocerrahi yöntemi ile kızlık zarı dikimi tecrübe gerektirir. Uygun hasta grubunda oldukça başarılıdır. Ayrıca özellikle sık cinsel ilişkiler, düşük, kürtaj ve doğum yapmış hastalarda vajina daraltma ameliyatları ile birlikte mikrocerrahi yöntemi uygulaması oldukça güzel sonuçlar vermektedir.

İlişkiden sonra erken dönemde kızlık zarı onarımı, tamiri nedir?

Kızlık zarı yırtığı ile erken dönemde (ilk 48 saat içinde) jinekoloğa başvuran hastalara eğer kızlık zarı yapısı da uygun ise mikrocerrahi tekniği onarım işlemi uygulanabilir. Bu durumda yırtık olan kızlık zarı kenarları uç uca getirilerek dikilmektedir. Başarı şansı jinekolog hekimin deneyimine bağlı olduğu kadar vajina içinde enfeksiyon varlığı ile de ilişkilidir.

Vajina içinde enfeksiyona sahip bayanlarda kızlık zarına atılan dikişler enfeksiyon kapabilmekte ve böylelikle operasyonun başarı şansı düşmektedir.

Kısa süreli kızlık zarı onarımı ne zaman yapılmaktadır?

Kısa süreli dikimler daha çok evlilik tarihi belli olan ve kısa bir zaman diliminde evlenecek olan bayanlar için uygundur. Kısa süreli dikimler evlenmeden (veya cinsel ilişkiden) bir hafta öncesinden itibaren yapılabilmektedir. Yani, evlenmeden 7 gün öncesi ile bir gün öncesi süre zarfı aralığında yapılmasında bir sakınca bulunmamaktadır.

Kısa süreli kızlık dikimi, onarım operasyonunun cinsel ilişkiden 7 günden daha önce yapılması ise önerilmez. Çünkü bu durumda başarı şansı düşmektedir.

Kısa süreli kızlık zarı dikimi nasıl yapılmaktadır?

Kısa süreli dikimde vajina içine atılan dikişler ile vajina ağzı daraltılmakta ve bu şekilde ilişki ile birlikte kanamanın gelmesi sağlanmaktadır. İşlem genellikle lokal anestezi eşliğinde yani bölgesel uyuşturma ile yapılmakta ve ortalama olarak 5-10 dakikalık bir süreyi kapsamaktadır.

Kısa süreli kızlık zarı dikimi ağrılı bir işlem midir?

Hayır. İşlem sırasında hastalar hiçbir ağrı duymazlar ve operasyon sonrasında normal hayatlarına rahatlıkla devam edebilirler. Hafif bir ağrı ve gerginlik hissinin olması ise normaldir.

Hangi anestezi yöntemi tercih edilmektedir?

Tüm operasyon yöntemleri çok rahatlıkla lokal anestezi altında yani hastanın bilinci tamamen açık iken bölgesel uyuşturma yolu ile yapılabilmektedir. Ancak dileyen hastalar genel anestezi yöntemi ile hafif ve yüzeyel bir uyku ile ameliyat olabilmektedirler.

Kızlık zarı dikiminde başarı olasılığı nedir?

Kızlık zarı dikimi operasyonunun başarısında en önemli faktör işlemi gerçekleştiren cerrahın bilgi ve tecrübesidir. Ayrıca kişinin vajinal enfeksiyon kaptırmaması, hijyenine dikkat etmesi, operasyon sonrasında hekim tarafından yapılması istenilen durumlara dikkat etmesi son derece önemlidir.

Kızlık zarı dikimi için şehir dışından gelen hastaların aynı gün içinde yola çıkmalarında ve banyo yapmalarında ise bir sakınca bulunmamaktadır. Kızlık zarı dikim ameliyatlarındaki başarı oranı hekimin tecrübesi ile orantılı olarak % 100’lere ulaşabilmektedir.

Kızlık zarı onarımını jinekologlar mı plastik cerrahlar mı yapar?

Kızlık zarı ameliyatlarını daha sıklıkla genital bölgenin anatomik yapısını bilen tecrübeli jinekolog hekimler yapmaktadır. Ancak pek çok jinekolog bu tür operasyonları kendi prensiplerine aykırı gördüğü için yapmayı reddeder.

Kızlık zarı ameliyatlarının bir riski var mıdır?

Deneyimli hekimler tarafından uygulanıldığı zaman uzun ve kısa vadeli kızlık zarı ameliyatlarında her hangi bir risk bulunmamaktadır. Ameliyat sonrası dönemde hafif bir gerginlik ve birkaç gün süren hafif bir kanamanın olması ise normaldir.

KIZLIK ZARI ÇEŞİTLERİ

Evet, kızlık zarı tek bir çeşit değil. Her zaman kanama olacak diye bir şart yok. Bazen kanama olur, bazen hiç olmaz. Önemli olan sadece fiziksel bir zar yüzünden kimseyi yargılamamaktır. Dilerseniz bu önerimizi desteklemek için normal kızlık zarı dışındaki kızlık zarı çeşitlerine de göz atalım.

  • Deliksiz kızlık zarı: Deliksiz kızlık zarı doğumda teşhis edilebilir. Ama teşhis genellikle ergenlik yıllarında yapılır. Deliksiz kızlık zarı vajinanın ağzını tamamen kaplayan ince bir zardır. Böyle olunca adet kanı kendine çıkacak yol bulamaz ve vajinanın içine döner. Bu da karında kitleye, karın ve sırt ağrısına neden olabilir. Bazı ergenler idrara çıkarken acı çekebilir. Fazladan zar dokusunu kaldırmak için cerrahi operasyon yapılır ve vajinada normal bir açıklık oluşturulur.
  • Küçük delikli kızlık zarı: Küçük delikli kızlık zarı vajinanın ağzını tamamen kapatmaz ama normale göre daha küçük bir açıklık bırakır. Regl kanı bu açıklıktan akmayı başarabilir ama açıklık yeterli değildir. Bu zar türünün keşfedilmesi zordur çünkü tampon takılmasına olanak verir. Ufak bir cerrahi müdahaleyle delik büyütülebilir ve durum düzeltilebilir.
  • Bölmeli kızlık zarı: Bölmeli kızlık zarı, birden fazla delik bulunan kızlık zarıdır. Böyle bir zar ergenlerin tampon takıp çıkarmasını zorlaştırabilir. Bu tür zar da küçük bir cerrahi müdahale ile tek delikli hale getirilebilir.