Gebelikte folik asit kullanımı
Folik asit, DNA sentezi ve hücre bölünmesi süreçlerinde önemli yeri olan bir B vitamindir.
Gebelik öncesinde ve gebeliğin ilk 3 ayında önerilen folik asit takviyesinin anne adayının sağlıklı bir gebelik geçirebilmesi ve bebeğin gelişiminde oluşabilecek sorunların önlenmesi için önemlidir.
Çünkü folik asit nöral tüpün kapanmasından sorumlu olan süreçlerin gerçekleşmesini sağlayan bir vitamindir. Folik asit kullanılmadığı durularda nöral tüp defektleri adını verdiğimiz spinabifida, meningomyelosel, anensefali gibi beyin ve omurilik ile ilgili gelişim bozuklukları ortaya çıkar. Bu defektlerin çoğunlukla tedavisi yoktur ve gebeliğin sonlandırılmasını gerektiren anomalilerdir.
Nöral tüpün döllenmeyi takip eden ilk 21-28 gün içerisinde kapandığı bilinmektedir. Bu nedenle gebeliği öğrendikten sonra değil gebelik planlandığı andan itibaren folik asit başlanmalıdır.
Bu nedenle nöral tüp defekti riskini azaltmak için gebe kalmadan en az 6 hafta önce folik asit başlanmalı ve gebeliğin ilk 3 ayı boyunca kullanılmalıdır.
Normal beslenen bir kadının diyetle aldığı folik asit miktarı günde 0.18-0.20 miligram kadardır. Gebe kalmayı planlayan bir kadının günlük folik asit gereksinimi ise 0.66-0.70 miligramdır. Aradaki farkı diyetle karşılamak zordur bu nedenle anne adaylarına gebe kalmadan 6 hafta önce başlamak üzere günlük en az 0.4 miligram folik asit kullanmaları önerilmektedir.
Eğer ki anne adayı daha önce nöral tüp defektli bir gebelik yaşadıysa, anne için bu gebeliğinde önerilen doz günlük 4 miligramdır.
Gebelikte beslenme
Beslenme , günümüz dünyasında en önemli önemli sorun haline gelmiştir. Yaşam koşulları, çalışma saatleri, artan dünya nüfusu ile birlikte günümüzün en önemli sorunlarından biridir. Özellikle hazır, işlenmiş, raf ömrüuzatılmış gıdaların hayatımıza girmesiyle birlikte kalorisi yüksek ancak besin değeri düşük gıdalar tüketmek durumunda kalıyoruz. Bu tarz beslenmeye bağlı olarak obezite hipertansiyon ve diabet gibi hastalıklarda arış görmekteyiz.
Hayatımızın her döneminde olduğu gibi gebelik döneminde de beslenme önemlidir. Sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmek, dengeli kilo alımını sağlamak anne karnındaki bebeğin yeterli kilo alımını sağlamak, doğum sonrası dönemde gebelikte alınan kilolardan kolayca kurtulmak rahat bir lohusalık dönemi geçirmek ve emzirme kalitesinde artış doğrudan annenin beslenmesi ile ilişkilidir.
Gebeliğin ilk üç aylık dönemi haricinde 12. haftadan itibaren anne adaylarının dengeli kilo alımları önemlidir. Bu nedenle her kontrolünüzde düzenli olarak kilo takibiniz yapılır.
Gebelik döneminde dengeli kilo alımı için; kalorisi yüksek, besin değeri düşük olan hazır, raf ömrü uzatılmış, koruyucu maddeler içeren, paketlenmiş olan ürünlerden uzak durmak gereklidir.
Bunların yerine doğal olduğunu bildiğimiz, içerisinde katkı maddesi bulunmayan temel besin maddelerinin her birinden yeterince alınmasını önermekteyiz.
Öğün sayısı kalori ihtiyacınızın artışına bağlı olarak üç ana üç ara öğün şeklinde düzenlenmelidir.
Günlük su tüketimi -ki su vücudumuzun temel yapı taşlarından biri ve toplum olarak su tüketimi konusunda sıkıntılar yaşıyoruz- mutlaka 2,5-3 litre civarında olmalıdır.
Gebelikte dengeli, kaliteli beslenmek;
-Kilo alımının normal sınırlar içerisinde olmasının sağlar
-Bebeğin kilo alımı üzerine olumlu etkileri olur.
-Gebelik haftası ilerledikçe ortaya çıkan şikayetler dengeli kaliteli beslenme ile ciddi oranda azaltılır.
– Gebelikte kullandığınız ilaç miktarınız azalır.
-Doğum sonrası dönemde iyileşme toparlanma süreciniz daha kolay olur.
Gebelikte Egzersiz
Gebelikte egzersiz birçok sorunun çözülmesine yardımcı olur: Dolaşımı rahatlatır. Bunun sonucunda kabızlık, hemoroit (basur), varis, bacak krampları ve ödem daha az olur. Ayrıca sırt kaslarını desteklediği için sırt ağrılarını azaltır.
Gebelikte kadınlar daha az enerjik hisseder; düzenli egzersiz daha fazla enerjik hissetmenize yardımcı olur: Egzersiz kalp damar sisteminizi daha dayanıklı , kaslarınızın daha kuvvetli olmasını sağlar. Böylece gün içinde daha az efor sarf ederek gün içinde daha fazla enerjik olursunuz.
Egzersiz daha iyi uyumanıza yardımcı olur: Çoğu kadında gebeliğin sonuna doğru uykusuzluk problemi artar. Düzenli egzersiz fazla enerjinin kullanılmasına böylece daha derin ve dinlendirici bir uykuya geçmemize yardımcı olur.
Egzersiz ruh halinizin daha iyi olmasına yardımcı olur: Gebede daha az ruhsal dengesizlik görülür ve kendini kontrol etme daha kolay olur.
Egzersiz sizi doğuma hazırlar: İyi egzersiz yapan gebede doğum daha kısa sürer, daha az ilaca ihtiyaç duyulur ve daha az yorulunur.
Egzersizde Nelere Dikkat Edilmeli
Egzersize başlamadan sağlık durumunuz iyi değerlendirilmeli: Çoğu gebe için egzersiz faydalıyken erken doğum riski gibi yüksek riskli gebelerde egzersiz size ve bebeğe zarar verebilir.
Egzersiz yaparken kan akımı iç organlardan (uterusta dahil) kalp, akciğer ve kaslara kayar: Çok yorucu egzersizde oksijen uterus yerine kas, akciğer ve kalbe yönelir. Kalp hızı seviyemizin uterusa da yeterli oranda oksijen gönderdiğinden emin olmalıyız.
Gebelik ilerledikçe ağırlık merkezi öne doğru kayar ve kolay düşmeye sebep olur: Yüzmek, yürümek ve az zorlayıcı aerobik gebelik için iyi sporlardır. At binme, kayak, tırmanma, futbol, basketbol gibi sporlarda yaralanma ve kolay düşme sık rastlanır.
Egzersiz vücut ısısını arttırır, bebeğin gelişimini etkilenir: Özellikle sıcak havalarda egzersiz yaparken dikkatli olunmalı. Egzersiz sırasında yeteri kadar sıvı alınmalı. Vücut ısısı 38.3 C dereceyi geçmemeli.